NS

NS-logo

NS

Dagelijks vervoert NS ruim 1,1 miljoen treinreizigers. Zo zorgen we voor de
verbinding tussen thuis en werk. Tussen familie en vrienden, tussen mensen. De trein is nog altijd het enige vervoermiddel dat ongehinderd het hart van de binnenstad bereikt, op een duurzame en veilige manier. De trein is uniek, al 175 jaar lang en daarmee de trots van ruim 30.000 NS’ers. 

NS biedt starters vele kansen en met zo’n breed werkpakket kun je bij ons alle kanten op. Zo heeft NS ook zijn eigen technisch bedrijfsonderdeel; NedTrain. 

NedTrain is dé specialist in onderhoud aan  treinstellen. Van technisch onderhoud tot snelle servicebeurten en van reiniging tot korte termijn onderhoud en lange termijn revisie: NedTrain zorgt ervoor dat de 1,2 miljoen treinreizigers van NS dagelijks veilig en in een schone trein op hun bestemming komen. NedTrain werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Jaaromzet: € 45.093 miljoen    
Aantal werknemers: Circa 30.000           
Aantal vestigingslanden: Nederland, Duitsland, Engeland.
Aantal nieuwe werknemers per jaar (vanuit net afgestudeerden): 100

Case

Tijdens het Techniek Bedrijven Evenement zal NS een case verzorgen. De titel van de case is "de Techniek Challenge"

Slide

Kernwaarden

Proactief
Gastvrij
Vakkundig en verbindend
Eenheid
Eenvoud en eigenaarschap

Slide

Strategie

Dagelijks vervoert NS ruim 1,2 miljoen treinreizigers. Zo zorgen we voor de verbinding tussen thuis en werk. Tussen familie en vrienden, tussen mensen. De trein is nog altijd het enige vervoermiddel dat ongehinderd het hart van de binnenstad bereikt, op een duurzame en veilige manier. De trein is uniek, al 175 jaar lang en daarmee de trots van ruim 30.000 NS’ers. Gemiddeld genomen is NS in de afgelopen jaren beter gaan presteren, maar niet op alle trajecten en niet voor alle reizigers. Gemiddeld is wat ons betreft ook niet goed genoeg. Reizigers willen een comfortabele reis van deur-tot-deur. In een schone trein die op tijd rijdt. Met voldoende zitplaatsen en een goede wifi-verbinding. Via stations die van wereldklasse zijn.

Slide

Innovatie

Om in de toekomst te kunnen blijven reizen en Nederland mobiel te houden, is innovatie belangrijk.  Hieronder lees je wat voorbeelden. Wil je meer lezen? Ga dan naar nstechwerk.nl

Zonder trein geen NS. Dat klinkt simpel, maar elke dag 5.000 treinen probleemloos laten rijden is een technische prestatie van wereldformaat. Binnen NS techniek gaan 250 engineers en ruim 3000 onderhoudstechnici dan ook dagelijks vol ‘aan de bak’.

De afgelopen jaren hebben we enerzijds onze processen geoptimaliseerd door het inrichten van materieelteams op locatie en het inrichten van nieuwe technische centra dicht bij vervoersknooppunten, zodat het materieel eerder weer beschikbaar komt. Anderzijds hebben we slimme technologie ingezet, zoals sensoren langs het spoor die real time monitoren welk wiel van een gepasseerd treinstel defect is. Door onze integrale aanpak is in 3 jaar tijd het aantal gestrande treinen gedaald van ongeveer 3 naar 1 per dag.

Nu even een klein rekensommetje. Een trein gaat 30 jaar mee en rijdt zo’n 300.000 kilometer per jaar. Een wielstel moet elke 3 jaar een onderhoudsbeurt, de airco elke 5 jaar, het remsysteem elke 10 jaar en elke 15 jaar moet het rijtuig volledig worden gereviseerd. Eén treinstel kost gemiddeld € 2 miljoen, NS heeft 10 verschillende materieelseries in gebruik. Hoe zorgen we ervoor dat we elk jaar vergelijkbare uitgaven aan onderhoud hebben?

Om zulke uitdagingen het hoofd te bieden, werken we bij NS met design for maintenance. In samenwerking met technische universiteiten hebben we de kwaliteit van ons technisch onderhoud onderzocht, onze engineers zijn vanaf dag 1 aanwezig op de locatie van de treinenbouwers en via big data-analyse kunnen we realtime patronen in onze onderhoudscyclus ontdekken.

Slide

Duurzaamheid

Bij NedTrain staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Door duurzame modernisering zorgen we dat 40 jaar oude treinen weer een nieuwe toekomst krijgen, en aerodynamica maakt treinen groener.

Een tastbaar voorbeeld met tastbare techniek: In het Ontwerp- en Bouwteam heb je echt het gevoel dat je waarde toevoegt aan de trein. Zo vertelt een medewerker: “Mijn collega’s en ik kregen de opdracht om de aerodynamica van 81 VIRM-dubbeldekkers te verbeteren, een trein die NS begin jaren negentig voor het vervoer van reizigers in gebruik nam. Dat werd een dakkap die een bestaande inham afdekt, zodat er geen turbulentie ontstaat, de lucht vloeiender langsstroomt en dus minder weerstand veroorzaakt. Extra uitdaging: de dakkap komt precies boven op de plek van de klimaatinstallatie. Die moet voor onderhoud natuurlijk goed bereikbaar blijven.”

Elke vijftien jaar krijgt een trein een grote onderhoudsbeurt. We combineren dat met een modernisering. De trein van nu moet immers aan andere eisen en wensen voldoen dan een trein van twintig jaar geleden. De treinreiziger heeft immers andere wensen, technologische ontwikkelingen maken vernieuwingen mogelijk, maar ook wetgeving verandert. Denk aan een nieuw interieur, een reizigersinformatiesysteem aan de wand, internet, en ook een airco.

Interessante Studies

 • Werktuigbouwkunde (WO)
 • Lucht- en ruimtevaarttechniek (WO)
 • Electrical engineering (WO)
 • Automotive (WO)
 • Maritieme techniek (WO)
 • Technische bedrijfskunde (WO)
 • Technische bestuurskunde (WO)
 • Elektrotechniek (HBO)
 • Luchtvaart technologie (HBO)
 • Technische bedrijfskunde (HBO)
 • Werktuigbouwkunde (HBO)
 • Technische natuurkunde (WO)
 • Logistiek en vervoer (HBO)
 • Automotive (HBO)
 • Logistics engineering (HBO)
 • Maritieme techniek (HBO)
 • Mechatronica (HBO)
 • Technische natuurkunde (HBO)
 • Technische innovatiewetenschappen (WO)
 • Toegepaste wiskunde (HBO)

Profiel gewenste studenten

Aanbod voor Studenten

Bij NS kun je als stagiair(e) of trainee aan de slag. Dit betekent werken bij een dynamische organisatie die midden in de samenleving staat. Waar de mogelijkheden onbegrensd zijn. Tijdens stages en traineeships kun je ervaring opdoen binnen onze technische wereld. Samen met je collega’s werk je op het snijvlak van techniek, mensen en processen en zorg je ervoor dat meer dan een miljoen reizigers veilig en comfortabel op hun plaats van bestemming aankomen. Zo ontwikkelden onze technici een trackingsysteem in de rails dat slijtage aan de wielen signaleert. En ze voorkomen storingen door gebruik te maken van ‘conditie monitoring’. Bovendien lever je als technisch professional bij NS een belangrijke bijdrage aan een gezonde bedrijfsvoering, door bijvoorbeeld te adviseren over de aanschafprijs en levenscycluskosten van nieuw materieel.

Kortom, van werktuigbouw tot elektrotechniek en van technisch advies tot bouwkunde: alles is mogelijk bij Techniek.

Loopbaanmogelijkheden

NS investeert in mensen. Mensen van verschillende leeftijden en opleidingsniveaus, met uiteenlopende ambities, vinden hun plek bij ons. Wij vinden dat het ontwikkelen en benutten van het menselijk kapitaal en talent van cruciaal belang is. De mensen van NS maken het verschil. NS zorgt er daarom voor dat er legio mogelijkheden zijn voor medewerkers om zich te ontwikkelen.

Je kunt je carrière bij ons dan ook niet van begin tot eind uitstippelen. We verwachten dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen loopbaankeuzes. Zie ons als een groot treinstation, waar je zelf kunt kiezen welke kant je op wilt en wanneer je een overstap wilt maken. Jij bepaalt je bestemming, wij zorgen voor de perfecte reis er naartoe.

Contactgegevens

Laan van Puntenburg 100
Postbus 2025 
3500 HA Utrecht